Offside

De film begint met een oude man die zijn nichtje zoekt. Ze is op weg naar een voetbalstadion om daar de wedstrijd bij te wonen, iets dat verboden is in Iran. Ze is niet de enige, want als ze een busje passeren, hangen daar twee wild enthousiaste meisjes uit het raam, weliswaar verkleed als jongen, net als het ander meisje zelf. Eenmaal bij het stadion aangekomen wordt ze opgepakt en op een aparte plek met nog een groep andere meisjes die zijn opgepakt neergezet, bewaakt door mannen van het leger. Deze mannen balen van de taak die ze opgelegd hebben gekregen en de meisjes balen natuurlijk omdat ze de wedstrijd missen. De groep meisjes proberen er van alles aan te doen om toch de wedstrijd mee te maken (van discussie tot ontsnappingspogingen), terwijl de soldaten hun plicht proberen te doen.

Op zich is het jammer dat meisjes op sociaal gebied een achtergestelde positie hebben ten opzichte van de mannen. Toch is dit door de karakters en de humor geen zware film, maar een luchtige, leuke film om naar te kijken.

Weetjes:

Deze film is verbannen uit Iran, net als andere films van deze regiseur.

Jafar Panahi heeft voor de film elk van de meisjes gevraagd om zelf een eigen idee te vormen over hoe zij zich zouden verkleden als jongen als zij naar zo’n match zouden gaan. Wat je ziet in de film is dus hun eigen idee.

Video: 
Genre: 
Regisseur: 
Speelduur: 
88
Cijfer: 
7
Land van herkomst: 
Jaar van uitgave: 
Screenshots: